Andelen af utrygge er næsten fordoblet fra 2015 til 2021 fra 11 pct. til 20 pct.
Kommunerne på Vestegnen trækker gennemsnittet op: her går 30 pct. af beboerne nødigt alene rundt i nærområdet, når mørket er faldet på.
Begge steder er lidt over halvdelen af de 18-29-årige utrygge ved at bevæge sig rundt i mørke i lokalområdet. Men i vestegnskommuner¬ne ser man også en noget højere andel blandt ældre, især i gruppen over 60 år. 16 pct. af vores svarpersoner fra kommunerne nord for København er utrygge for at gå alene ud i deres hjemkvarter efter lygtetændingstid. Det samme gælder 28 pct. af deres jævnaldrende fra Vestegnen.
Det Kriminalpræventive Råd har et bud på en del-forklaring. I en nylig analyse har rådet opgjort, hvad det betyder for trygheden at bo i et område, der præges af rocker- og bandevæsen. Den viser, at ca. hver femte i udsatte boligområder oplever den slags aktivitet i nabolaget mod hver tiende i de boligkvarterer, der ikke er på den officielle liste over udsatte områder.
”Samlet set er borgere bosat i udsatte boligområder mere utrygge end borgere bosat i områderne udenfor, men det er særligt drevet af oplevet rocker- og bandeaktivitet i området. Samtidig betyder det meget, om det er generel utryghed eller utryghed i aftentimerne. Mørkets frembrud betyder ca. 10 procentpoint højere utryghed, når der opleves bander i området (12-23 pct.; 27-38 pct.)”.
Tal fra TrygFondens Tryghedsmåling, 2021