FAQ: Spørgsmål og svar om solceller og solcelleanlæg til boligforeninger

 

Generelt om solceller 

 

Hvad er en solcelle?

En solcelle er en diode, der omdanner sollys til elektricitet. Dioden fungerer som en omformer, også kaldet en transducer, som via en fotovoltaisk effekt omdanner en del af den modtagne lysenergi fra solen til elektrisk energi.

 

Hvornår giver det mening at få etableret solceller?

Med den rette løsning og dimensionering vil det stort set altid kunne svare sig at installere solceller. Den helt optimale timing for at installere solceller er i forbindelse med udskiftning af tag eller nybyg og totralrenovering, hvor man alligevel er ude at bekoste stillads mv.. Har jeres tag mindre end 10 ¨års holdbarhed, er det allerede nu værd at overveje installation af  solceller. 

 

Hvad er levetiden for solceller?

Der er en 25 års produktionsgaranti på vores solceller, hvilket betyder, at effektiviteten af solcellen efter 25 år max er faldet til 85% af den fulde ydelsesevne.

 

Hvilken type solcelleanlæg findes der til tagkonstruktioner?

Der findes tre typer solcelleanlæg: påmonterede solceller, integrerede solceller og solcelletag.

 

Påmonterede solceller

De mest almindelige solceller, som de fleste kender, er de påmonterede solceller, der lægges oven på taget. De kan installeres på almindelige tage uden udskiftning af tegl. Påmonterede anlæg fås i mange modeller og størrelser og vil ofte have den mest fordelagtige pris og korteste tilbagebetalingstid.

 

Integrerede solceller

Disse er fx indbygget i vinduesglas, i ydermuren eller taget. Dermed erstatter de den traditionelle tagbeklædning og fungerer således som både solcelle og tag.

 

Solcelletag

Solcelletag er tagsolceller, der fungerer som et traditionelt tag. Den underliggende konstruktion er identisk med den, man kender fra andre tagtyper og montagen sker i én arbejdsgang. Tagmodulerne overlapper hinanden i både længde og bredde og udgør herved en tæt, ensartet klimaskærm.

DKTV arbejder sammen med Ennogie.dk om levering af solcelletag.

 

Hvad er fordelen ved et batteri?

Solenergi produceres i dagtimerne, og derfor er det også om dagen, den skal bruges. I stedet for at sende den ubrugte strøm retur til elnettet, som der typisk ikke er meget indtjening på, og i nogle tilfælde risikerer man at skulle betale for at komme af med strømmen, så kan man i stedet lagre sin overskudsstrøm til senere brug ved hjælp af et batteri.
Ligesom med solceller fås batterier i mange modeller.

 

Hvad er den mest optimale placering af solceller?

Sydvendte solceller producerer mest strøm, men inden for en kort periode af døgnet. Derfor får du 8-12 gange så meget ud af et øst-vestvendt solcelleanlæg, da dette producerer strøm over længere tid af døgnet.

Sydvendte har den højeste produktion - mellem kl. 11 til kl. 15,30

Øst og vest producerer fra kl. 7 til kl. 20, og dermed opnår man bedre udnyttelse af strømmen.

 

Hvad er tilbagebetalingstiden på solceller?

Tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg vil typisk være 7-10 år, afhængig af placeringen, elforbruget og hvorvidt der er koblet et batteri på.

Prøv vores prisberegner og få et overslag med det samme!

Er jeres boligforening klar til at tage skridtet mod en grønnere fremtid og spare penge på jeres elregning? Med vores online prisberegner kan du nemt og hurtigt få et præcist overslag på, hvad det vil koste at få installeret et komplet solcelleanlæg, der passer til jeres forening.

Du skal blot indtaste jeres nuværende elforbrug - så får du en pris baseret på jeres behov.

Overvejer I også at tilføje et batteri for at lagre din egen energi? Vores beregner tager selvfølgelig højde for det, så du kan få den optimale løsning.

Klik her og find ud af, hvor meget det cirka vil koste jer – det tager kun få minutter!

Prisberegner solcelleanlæg
Prisberegner Solceller Boligforening Blue Prisberegner Solceller Boligforening Blue

Screening og rådgivning i forbindelse med solceller

 

Hvordan forløber processen med at få sat solceller op?

Rådgivning

DKTV undersøger mulighederne for et solcelleanlæg baseret på bygning(er) og forbrug.

Tilbud

DKTV præsenterer et skræddersyet tilbud, der inkluderer alt fra paneler til installation til vedligeholdelse.

Screening

Ved behov for screening vil en uvildig ingeniør besigtige jeres bygning og lave statiske beregninger, der samles i en endelig rapport.

Myndighedsbehandling

Når tilbuddet er accepteret, igangsætter DKTV myndighedsbehandling.

Installation

DKTV installerer solcellerne og sørger for, at de tilsluttes elnettet.

 

Hvorfor kan det være nødvendigt med en screening?

En screening kan afdække mulighederne for, om det overhovedet er realistisk at etablere et solcelleanlæg f.eks. om taget kan holde eller om el-tavlen er gearet til et anlæg. Derudover kan screeningen også skitsere projektets omfang samt de økonomiske og bæredygtige fordele og besparelser.

 

Hvem arbejder DKTV sammen med?

DKTV anbefaler uvildig rådgivning og screening gennem Biegga, en rådgivende ingeniørvirksomhed. Det står dog boligforeningen frit for, hvilken energirådgiver de ønsker at benytte.

Er energirådgiveren uvildig?

Energirådgiveren er uvildig og får ikke provision. Der stilles desuden ikke krav til et efterfølgende samarbejde med DKTV. 

Solceller til boligforeninger

 

Kan alle boligforeninger opsætte solceller?

Med mindre lokalplaner og andre faktorer taler imod, kan alle boligforeninger som udgangspunkt opsætte solceller.

 

Hvad bør man tage stilling til, før boligforeningen investerer i solceller?

  • Afstem økonomien. Både i forhold til etablering og ønsker til fremadrettet energibesparelse.
  • Ønsker I påmonterede solceller eller et integreret anlæg?
  • Foretrækker I en løsning med frit valg af el-leverandør – eller energifællesskab med bimålerløsning?
  • Er der opbakning til ekstern rådgivning vedr. godkendelser, forsikrings- og konstruktionsforhold?
  • Vil I kunne lagre strømmen med et batteri?
  • Overvej andre grønne løsninger, der bør tænkes ind i solcelleanlæggets størrelse og kapacitet, fx ladestandere til elbiler.

 

En screening med en uvildig rådgiver vil kunne afdække en lang række af de spørgsmål, der måtte være til solcelleprojektet.

 

Hvad er et energifællesskab?

Et energifællesskab betyder, at man er fælles om et energianlæg, fx et solcelleanlæg, hvor beboerne i en boligforening deler den grønne strøm, som produceres på taget. I lejlighederne etableres en bimåler, der afregner forbruget for den enkelte lejlighed. 

En ny lov slår fast, at man ikke må dele energi med andre end dem, der indgår i det specifikke energifællesskab, hvor solcellerne sidder. En forening med flere bygninger eller transformere må således ikke umiddelbart dele strømmen på tværs af disse. Der er dog lagt op til, at der kan laves en aftale med el-distributøren, Energinet og Forsyningstilsynet om deling mod ekstra afgifts- og gebyrbetaling.

 

Hvordan fordeles strømmen i foreningen?

Det samlede strømforbrug, der skal afregnes til el-leverandøren (el-nettet) fordeles ud på alle de forbrugte KW i foreningens energifællesskab – og dermed får alle glæde af den lavere pris, uanset hvem der har brugt strøm og hvornår.

 

Hvilke fordele giver et solcelleanlæg for boligforeningen og beboerne?

Fordelene kommer både foreningen og beboerne til gode. Boligforeningen kan reducere driftsomkostninger på fællesområderne markant. Samtidig bliver boligforeningen mere attraktiv for eksisterende og nye beboere, der kan se frem til en lavere elregning.

Bæredygtighed og solceller

 

Er solceller bæredygtige?

Når man skal vurdere, hvorvidt solceller er bæredygtige, holdes produktionen af solceller op mod CO2-besparelsen ved den grønne strømproduktion. Så selv om solcelleproduktionen koster noget i bæredygtighedsregnskabet, opvejes de af at at boligforeningens strømforbrug dækkes delvist af ren CO2 fri energi.

 

Hvordan måler man, om solcelleproduktionen er bæredygtig?

Solcelleproduktionen vurderes på baggrund af bl.a. en LCA-analyser, der afdækker de samlede miljøpåvirkninger og ressourceforbrug i produktionen: fra udvinding af råmaterialer, energiforbrug, CO2-udledning og produktion til solcellens estimerede levetid, genanvendelsespotentialet, CO2-besparelsen, mv.

 

Kan solcellen genanvendes, når den ikke længere dur?

Solcellen kan ikke genanvendes i sin helhed, men cirka 85% af komponenterne vil kunne genbruges. Udfordringen er dog, at det kan være svært at skille komponenterne ad, hvilket resulterer i, at nogle ellers genanvendelige materialer i nogle tilfælde ender som skrot.

 

Er der tungmetaller i solceller?

De fleste solceller indeholder tungmetallet bly. Årsagen er, at bly sikrer en bedre holdbarhed og holder glasset klart længere. Dermed forlænges solcellens levetid, hvilket opvejer brugen af tungmetaller.

 

Kan man blive selvforsynende på solenergi?

I Danmark, hvor soltimerne er ganske få i vintermånederne, kan det være svært at blive selvforsynende på solenergi alene. Ved hjælp af et batteri vil man dog kunne lagre meget af energien og dermed reducere mængden af supplerende konventionel strøm.